2012.10.07. 18:01| Szerző: Mammy

Kedves Giro-Szász András!

Tudom, értem én, hogy ez a konyakos dolog csak egy hasonlat volt, egy metafora az érthetőség kedvéért! De a hasonlat – legyen az bármily hétköznapi – csak akkor teljesíti be célját és funkcióját, ha a kommunikáció mindkét résztvevője érti és értelmezni is képes…

Nos, az ön számára a tengeri utazás, ahol épp viharba kerül a hajó, és a konyak úgy tűnik, hogy természetes, kézenfekvő hasonlatok voltak, feltehetően mindkettőhöz volt már szerencséje.

A pedagógusok többsége azonban nem hogy tengeri hajókázásra nem jut el sokszor egész életében, de egy üveg konyak megvásárlása is külön költségvetési tétel a családi kasszában!

Pedig bizonyára jól esne nekik egy-egy nehéz nap után, amikor éhbérért dolgozva lenyomták az órát a feldolgozhatatlan, ámde kötelező tananyagból, azoknak a gyerekeknek, akiket a szülők hiányában nekik kéne – minden eszköz nélkül – nevelni is. Nem lehet könnyű dolguk, és bizonyára jól esne ilyenkor hazaérve beülni egy karosszékbe, egy pohár konyakkal és egy verseskötettel, hogy töltődjenek másnapra!

Ehelyett azonban – még ha tellene is efféle luxusdolgokra – nekiállnak a másnapi óraterveknek, meg az ezerféle adminisztratív feladatnak. Hiányzások nyilvántartása, késési percek összeadogatása, tankönyvméricskélés… mikor mi akad, hogy megtöltse üres hétköznapjaikat!

Egy baj van: ezek a pedagógusok azokkal a gyerekekkel evezgetnek a háborgó Nemzeti Alaptanterv tengerén, akik majd a mi generációnkat kell, hogy eltartsák és tisztes öregkorhoz jutassák. Ehelyett önöktől – és az eddigi valamennyi kormánytól – mentőmellény és csónakmotor helyett konyakot kapnak! De még azt sem tálcán, hanem a fejükhöz vágva…

Ez lett a pedagógus-életpályamodellből 2012-ben. Kíváncsian várom a folytatást! Csak kérem, kicsit óvatosabban, mert az eddig intézkedéseiktől mintha tengeribeteg lennék – pedig még én sem jutottam el a tengerhez!

Néhány éve elveszítettünk egy babát. Nem először, és sajnos nem is utoljára, de akkor éreztem, hogy itt most nagy a baj. Ráadásul nem tudtam azonnal orvoshoz menni – így mire műtőasztalra kerültem, addigra eszméletlen voltam, és csupán egyetlen dologra emlékszem: az asszisztensnő sikolyára! Szegény, nem volt hozzászokva, hogy egy vénát megszúrva a szokásos piros bugyogás helyett sárga savó fogadja… Nekem ráadásul ez volt az utolsó emlékem, mert az ezt követő képek az agyamban már nem reálisak. Pontosan emlékeztem például arra, hogy mi történt az aulába, ahol férjemet nyugtatgatta épp a műtősfiú. Csakhogy én közben a műtőasztalon feküdtem…

A nyugtatás rá is fért kedvesemre, hiszen nem csak miattam aggódott, és nem csak a babánk elvesztése viselte meg, de otthon már várta három gyermek, akiknek el kellett számoljon velünk…

Szerencsém volt, időben érkezett a segítség. Mi több, legenda lettem: hetekig, hónapokig emlegették a kórházban, hogy mennyi vért kellett belém töltsenek. És igen, abban is szerencsém volt, hogy akadt elegendő vér, amit tölthettek…

Ismeretlen emberek önzetlen segítsége mentette meg az életemet, adott vissza a családomnak!

Természetesen szerettem volna viszonozni, így felépülésem után magam is jelentkeztem a véradók sorába – csakhogy 50 kg alatt szóba sem álltak velem! Szomorú voltam…

Hamarosan újra próbálkoztunk és megszületett a negyedik csemetém. Szülés után végre ragadt rám pár kiló, már majdnem elértem az 50-et! Az iskolában én segédkeztem egy véradás megszervezésében, és már hetekkel korábban „rágyúrtam” a vágyott súlyra: sütemények, csokik hadával készültem a mérlegelésre. 50,28 kg! Hát sikerült! Büszkén álltam be a sorba, azzal a jóleső érzéssel, hogy végre én is viszonozhatom embertársaim segítőkészségét! Boldogan nyújtottam karomat a megelőző rutinvizsgálathoz – ám hamarosan csalódnom kellett: hiába a súly, a szándék, ezzel a vérképpel nem lehet vért adni!

Egy világ dőlt össze bennem, ráadásul a vérképem mindig is gyenge pontom volt, így annak változását aligha remélhetem…

De annyit azért tehetek, hogy mindezt leírom, és hogy arra bíztatok mindenkit, aki teheti: menjen és adjon vért! Mert tényleg életet ment… Sokszor egy egész család életét!

Negyedre beszéltük meg a találkozót a szökőkútnál, de még csak most ér a mutató a tizenketteshez. Semmi baj, legalább kicsit kiülök élvezni az őszi napsütés utolsó sugarait. A szökőkút mellé telepedtem le, és boldogan nyugtáztam, hogy az okostelefon nem csak arra jó, hogy magamat hülyének érezzem mellette, hanem arra is, hogy az ilyen helyzetekben egy tenyérnyi szerkezet egy egész könyvtárnyi olvasnivalót terítsen elém.

Az 1984-et lapozgattam lelkesen, közben azon eltöprengve, hogy a mai politikusok vajon nem ezt az elképzelt világot akarják-e idevarázsolni nekünk…

Hirtelen furcsa szagok csapták meg orromat… kicsit a szökőkút felől, kicsit mellőle. Ki tudja, mi folydogálhatott ott korábban… Körbe padok, hasonló illatokkal – bár forrásukra nézve nem az utca, hanem a társadalom szégyenfoltjaiból fakadnak. Ott ülnek, vagy inkább gubbasztanak a padon a reménytelenség megtestesítői, ők, akik már elmondhatják: ennél nincs lejjebb. Épp eltűnődöm, milyen sors vezényelte őket ide, mikor két rendőr masírozik el közöttük, meg-megállva. Itt aztán biztonság van, kérem!

A hajléktalanok többségét láthatóan ismerik, nem is foglalkoznak velük. A padokon ülve létezni – ha ezt létezésnek nevezhetjük egyáltalán – még egyelőre nem sérti a törvényt. Vagy legalábbis hagyják…

A hatóság a megállót veszi célba, ahol tömegek várják, hogy buszra szállhassanak. Néhányat leigazoltatnak közülük – nekem meg hirtelen eszembe jut, hogy arról volt szó: jogállamban csak alapos gyanú esetén folyamodnak ilyesmihez… Biztos van okuk, különösen annál a fiatalembernél, aki egy gitárral és egy erősítővel felvértezve érkezik, majd helyet foglal a megálló mellett és énekelni kezd. Az igazoltatás nem zavarja, valószínűleg megszokta már. Az intézkedés végén boldogan adja át magát a zene élvezetének!

Egy pillanatra én is megörülök neki, hiszen a szám, amelybe belekezdett, a kedvenceim egyike – de már az első taktusok után kiderül: korai volt az örömöm! A hamisan csengő, jelentősen átrendezett szöveggel előadott dalok füldugó után kiáltanának – velem együtt!

Próbálok belemélyedni a könyvbe, de egyre reménytelenebb próbálkozás. A nehéz sorsok hangulata, a várakozók feszültségével, a szagokkal és a hangokkal – ez meghaladja aktuális tolerancia-képességemet!

Ha ez a mostani világ, akkor már nem is olyan szörnyű a kép, amit az 1984 fest elém!

De most komolyan: az ég csodakék, a nap ragyog, talán valami könnyed olvasmányt is találok – nem lehetne valami más alternatíva?



Ez az írás az http://www.ellenszek.hu/ oldalán jelent meg.

 
 |   | 1 komment
süti beállítások módosítása