2013.05.06. 18:16| Szerző: Mammy

Általában senkinek a művészetére nem mondom, hogy szar… sőt, többnyire kerülöm, hogy kritikát mondjak bármiről, ami valakinek a belsőjéből fakadó, csak szubjektíven értékelhető produktum!

Most sem szeretnék másképp tenni… mégis kitört rajtam az írhatnék! Azt már megszoktam, hogy ha kinyitom a vízcsapot, akkor folyik belőle némi Pákó vagy Győzike, mint „zenei életünk sztárjai” – de igyekeztem a jelenséget a helyén kezelni. Nálam ez egy szép nagy virtuális kuka, amiről tudomást sem veszek, de tiszteletbe tartom, hogy van, akinek ez bejön. Mert tetszik neki, vagy mert őket nézve végre kicsit felértékelheti magát… Én pedig senki örömét nem rontanám el, ha lehet, így tudomásul veszem, hogy vannak olyan produkciók, amelyek nem valós produktumok, csupán úgy tesznek – de szükség van rájuk. Ártalmatlan, szükségszerű rossz…

Amit viszont most akarnak ledugni a torkomon, az nagyon is veszélyes. Mert hogy egy tehetségkutató versenyen nem az esélyes, hanem a szimpatikus nyer – az megszokott. Egyrészt mert nem egyformán ítélkezünk, másrészt az a tehetség, amit kutatni kell, az szerintem nem létezik… Más kérdés, hogy ma Magyarországon (na jó: szerintem sehol a világon!) nem elég, ha valaki tehetséges, akár kutatják, akár nem! Érvényesülni csak könyökölve lehet, és harcolva, és mint tudjuk, a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz! Igaz, ha ez megvan, akkor a tehetség már elhanyagolható…

Na de térjünk vissza a veszélyekhez, merthogy a legfontosabb tényezőt még nem említettem: miközben minden ország izgatottan készül, hogy minél inkább lenyűgözze Európa közönségét, és ezzel hírnevet csináljon országának – mi egy olyan produkcióval készülünk a nagy megmérettetésre, amivel még egy zsűrit sem tudunk megnyerni 100%-osan, nemhogy egy földrésznyi lakosságot!

Bevallom, a versenyről lemaradtam, nem követtem élő-egyenesben, csupán a végkifejlet jutott el hozzám. És az emberek reakciói, amelyek meglehetősen megosztóak voltak ugyan, de többségében mégis inkább elutasították a győztest. Ennek ellenére most ő folyik a csapból is, ha épp nem valamelyik dala (abból a kettőből, ami átmegy a léc alatt), akkor az őt bíráló hírek csepegnek úton-útfélen, közösségi portálokon.

Kezdtem kíváncsi lenni a fickóra! A ZöldPardon színpadán tett kiruccanásához – megnézve némi videót: koncertnek nem nevezném – nem kell különösebb kommentár, bár igen szórakoztató stílusban írt valaki róla, így legalább ennyi élvezetet nyújtott.

Aztán sorra klikkelgettem a YouTube linkekre, és hallgattam a dalait… Ha jól láttam, jellemzően saját szerzemények, ami csak tovább erősítené bennem, hogy nem vagyok jogosult bírálni senki művészetét… Csakhogy ez az ember, egy ilyen produkció fogja képviselni Magyarországot egy nemzetközi megmérettetésen. Ez alapján fognak véleményt mondani, megítélni, ezzel alakul az országimázs!

Nos, mit mondhatnék erre…?!? A politikai hírek után tényleg már nem lehet ártani… A megítélésünk rosszabb már aligha lehetne, így nem marad más, minthogy kérek egy jeget, dupla viszkivel – oszt Csókolom, Kedvesem!

 |   | 9 komment

Sokszor úgy éreztem: elvette a gyerekkoromat! Haragudtam rá… anyaként azt kell mondjam, nem is alaptalanul. Bántott, megalázott, és megfosztott mindattól, amitől gyereknek, embernek érezhettem volna magam…

Csakhogy megtanított mindarra, amivel az életben boldogulhatok. Megtanultam mellette, hogy mindig fel kell állni, hogy siránkozásra nincs idő: tovább kell menni és tenni a dolgomat!

Megtanultam mellette, hogy első és legfontosabb a család! A gyerekeim és a társam, akit apjuknak választottam. Semmi nem állhat eléjük!

Megtapasztaltam, hogy sokféle megoldás lehet egy dologra, csak egy nem: hogy az alkohol mögé dugjam el a problémát! És hogy mennyire megalázó lenne, ha gyerekeim ittasan, öntudatlanul látnának. De még egy buli kedvéért sem teremthetek olyan pillanatot, amely azt üzeni nekik: most épp nem számíthatnak rám, mert nem vagyok önmagam!

Talán nem az az anya volt, akiről a legtöbben álmodoznak… talán nem is hasonlított ahhoz, akire általában anyaként gondolunk.

Mégis életet adott, és az életemnek értelmet! A gyerekeimnek pedig családot. Általa vagyok az, aki vagyok – ami talán nem a legjobb, de azért reggelente még nem hoz zavarba a tükör, és a legfontosabb: a gyerekeimnek a szemébe tudok nézni! Soha nem fogom tudni neki meghálálni az útravalómat, bármily nehéz is lett tőle a tarisznyám. És soha nem fogok rájönni, hogyan adhatom ezt én tovább a gyerekeimnek…

Remélem, az a szeretet, amit én nem kaphattam meg, ezért nekik igyekszem duplán adni – az elegendő lesz hozzá…

Kilenc éve lesz, hogy elment… mégis sokkal inkább itt van velem mostanában, mint élete során bármikor! És nem, még mindig nem bocsátottam meg magamnak, amiért az utolsó anyák napján – sértettségből – nem vittem neki virágot.

Talán nem kellene mindezt leírjam, de azt gondolom, még mindig sokan vannak, akik vélt vagy valós sérelmeik miatt nem fogják köszönteni édesanyjukat… Üzenem nekik, hogy addig tegyék, amíg tehetik! Mert nem tudhatják, melyik az utolsó pillanat!

 |   | 7 komment
süti beállítások módosítása